Over Repair Cafés Utrecht

In een Repair Café helpen handige vrijwilligers u bij de reparatie van uw spullen. Alles wat redelijk eenvoudig te vervoeren is, wordt onder handen genomen: huishoudelijke apparaten, elektronica (bijvoorbeeld cd- en dvd-spelers), lampen, gereedschap (elektrisch en mechanisch), speelgoed, kleding en huishoudtextiel, kleine (tuin)meubelstukken en fietsen. Al deze producten zijn de moeite van een reparatie waard. De vrijwilligers in de Repair Cafés zijn deskundig en leren u graag hoe u een defect opspoort en verhelpt. Misschien dat u met wat aanwijzingen de reparatie uiteindelijk zelf uitvoert!

Gereedschap
U hoeft geen gereedschap mee te nemen. In de Repair Cafés is voor allerlei soorten reparaties gereedschap beschikbaar.

Informele sfeer
De sfeer in een Repair Café is ongedwongen en informeel. Een mooie gelegenheid om even bij te praten met buurtgenoten of kennis te maken met mensen van buiten de wijk. In de meeste Repair Cafés kunt u voor een schappelijke prijs iets te drinken of een versnapering bestellen. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

Concurrentie voor de professionals?
Vaak komen mensen naar een Repair Café omdat een eenvoudige reparatie door een leverancier erg duur is. Of omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden. In een Repair Café worden alleen reparaties uitgevoerd die niet al te veel tijd kosten. Als blijkt dat een gecompliceerde, tijdrovende reparatie noodzakelijk is, verwijzen we u door naar een professional (voor zo ver die er nog zijn). Zo ondervinden professionele reparateurs geen concurrentie van ons, Repair Cafés.

Achtergrond Repair Cafés
Repair Cafés dragen bij aan:

  • het op peil blijven van reparatiekennis
  • een beter milieu
  • kostenbesparing (repareren kost veel minder dan de aanschaf van nieuw spul)
  • de samenhang in buurten (gezellig ontmoetingspunt)

Over het waarom van Repair Cafés en de ontstaansgeschiedenis van het concept leest u meer op de website van Stichting Repair Café International.